Produkta sertifikācija, atbildīgā persona kosmētika, Atbilstības deklarācija, CE marķējums, ES atbilstības sertifikāts, kosmētikas produkti Kosmētikas izstrādājumu paziņojumu portāls – CPNP, Regula (EK) Nr. 1223/2009 Kosmētikas produktu drošības ziņojums (CPSR) Eiropas Savienības sertifikācijas reģistrācija, pārtika kontaktmateriāli, pārtikas iepakojums
Atgriezies

Pārtikas produktu iepakojums

Pārtikas produktu iepakojums ir daudz vairāk nekā tikai produktu konteiners. Tā ir sarežģīta zinātniskā disciplīna, kurai ir izšķiroša nozīme ražošanas un patēriņa procesā. Pārtikas produktu laboratoriju speciālistiem un zinātniekiem izpratne par efektīva pārtikas produktu iepakojuma principiem ir būtiska, lai nodrošinātu produktu kvalitāti, drošību un komerciālo panākumu. Iepakojuma materiāla un konstrukcijas izvēle prasa kompleksu ķīmisko, inženiertehnisko un mikrobioloģisko faktoru analīzi.

Pārtikas produktu iepakojuma galvenās funkcijas ir produkta aizsardzība pret fiziskiem bojājumiem un vides ietekmi, aizsardzība pret mikrobiālu un ķīmisku piesārņojumu, kā arī derīguma termiņa pagarināšana. Pareizi izstrādāta pārtikas produktu iepakojuma sistēma arī sniedz patērētājam svarīgu informāciju, piemēram, ziņas par uzturvērtību, sastāvu un uzglabāšanas nosacījumiem. Tā kā patērētāju prasības mainās ekoloģiskuma un svaiguma virzienā, pārtikas produktu iepakojuma zinātne turpina attīstīties, izstrādājot jaunus materiālus un tehnoloģijas, kas atbilst šīm mainīgajām prasībām, nekaitējot drošībai.

Iepakojuma materiāla izvēle ir ļoti svarīgs lēmums, kas nosaka produkta drošību, stabilitāti un ietekmi uz vidi. Katram materiālam ir unikāls īpašību kopums: no barjeras īpašībām līdz izmaksām un pārstrādājamībai. Lai izstrādātu funkcionālu un ekoloģisku risinājumu pārtikas produktu iepakojumam, ir nepieciešama padziļināta izpratne par šīm materiālu īpašībām.

Visbiežāk izmantotie pārtikas produktu iepakojuma materiāli ir:

Plastmasa:

Īpašības: viegls, elastīgs un ar izcilām barjeras īpašībām pret mitrumu un skābekli (atkarībā no polimēra).

Piemēri: polietilēns (PE) maisiņiem un plēvēm, polietilēntereftalāts (PET) pudelēm un konteineram un polipropilēns (PP) spainīšiem.

Faktori, kas jāņem vērā: Plastmasas atkritumu apsaimniekošana un mikroplastmasas piesārņojums ir nopietnas problēmas.

Stikls:

Īpašības: Ķīmiski inerts, nodrošina absolūtu barjeru pret visiem gāzēm un tvaikiem.

Piemēri: burkas un pudeles mērcēm, dzērieniem un ievārījumiem.

Faktori, kas jāņem vērā: Liels svars, trauslums un energoietilpīgs ražošanas process.

Metāli:

Īpašības: Lieliska aizsardzība pret gaismu, skābekli, mitrumu un mikroorganismiem. Izturība un ilgmūžība.

Piemēri: alumīnija bundžas dzērieniem un skārda bundžas konserviem.

Faktori, kas jāņem vērā: necaurspīdīgums, kas traucē redzēt produktu.

Papīrs un kartons:

Īpašības: lēts, viegls un viegli apdrukājams ar zīmolu.

Piemēri: kārbas pārslu pārtikai, kartona iepakojumi pienam un sulai (bieži pārklātas ar plastmasu vai foliju, lai nodrošinātu barjeras īpašības).

Faktori, kas jāņem vērā: Paši par sevi tiem ir vājas barjeras īpašības, tie ir pakļauti bojājumiem mitruma ietekmē.

Pārtikas produktu iepakojumam ir būtiska nozīme produktu aizsardzībā pret mikrobiālo piesārņojumu un ķīmisko sadalīšanos. Šī aizsardzības funkcija ir ārkārtīgi svarīga, lai novērstu pārtikas izraisītas saslimšanas un nodrošinātu produkta integritāti no ražotāja līdz patērētāja galdam. Mūsdienu pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģijas attīstās, nodrošinot ne tikai pasīvu, bet arī dinamisku aizsardzību.