Produkta sertifikācija, atbildīgā persona kosmētika, Atbilstības deklarācija, CE marķējums, ES atbilstības sertifikāts, kosmētikas produkti Kosmētikas izstrādājumu paziņojumu portāls – CPNP, Regula (EK) Nr. 1223/2009 Kosmētikas produktu drošības ziņojums (CPSR) Eiropas Savienības sertifikācijas reģistrācija, pārtika kontaktmateriāli, pārtikas iepakojums

Alumīnijs pārtikas iepakojumā.

Regula Nr. 1935/2004 par materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem, apraksta metālu drošu lietošanu iepakojumā. Tajā noteikts, ka jebkuri materiāli un izstrādājumi jāražo saskaņā ar atbilstošu ražošanas praksi, lai tie nepieļautu savu sastāvdaļu (piemēram, alumīnija) nokļūšanu pārtikas produktos daudzumos, kas var apdraudēt cilvēka veselību.

 

Alumīnijs uzturā var nonākt no dažādiem dabīgiem un sintētiskiem avotiem.

Tas dabīgi uzsūcas dažos augos un pārtikas produktos to augšanas laikā, tostarp tējas lapās, kakao, garšvielās un dažās zālēs, graudos un graudaugu produktos (piemēram, maizē, rīsos, kūkas, cepumos un smalkmaizītēs), dažos dārzeņos (piemēram, sēnēs, spināti, redīsi un salāti), kā arī piena un sojas produkti (ieskaitot bērnu maisījumus). Dzeramais ūdens ir nenozīmīgs iedarbības avots.

 

Pārtikas piedevas un pārtikas krāsvielas ir vēl viens alumīnija avots pārtikā. Pārtikas piedevas, kas satur alumīniju, pievieno pārtikas produktiem, lai to tekstūras un garšas uzlabošanai (piemēram, plāno maizes izstrādājumu ārējā apvalkā, kā pretsalipes vielas sausos pulverveida produktos un dzērienos).

Ūdenī šķīstoši pārtikas krāsvielas nogulsnējas ar alumīnija sāli, veidojot ūdenī nešķīstošus pigmentus, ko sauc par alumīnija lakām. Šie ūdenī nešķīstošie krāsvielas ir izdevīgas izmantošanai pārtikas produktos, kas satur taukus un eļļas; piemēram, tās nodrošina labāku dispersiju, plašāku spektru un spilgtāku krāsu, kā arī augstāku gaismas un siltuma izturību nekā citi krāsvielu veidi. Jāatzīmē jāatzīmē, ka, tāpat kā visām pārtikas piedevām, arī pārtikas piedevām, kas satur alumīniju, ir jābūt pierādītam lietderīgam mērķim, un to apstiprināšanas ietvaros tām ir jāiziet stingra zinātniska drošības novērtēšana. Apstiprinātās piedevas var pievienot noteiktiem produktiem tikai pēc to apstiprināšanas un atļautajā lietošanas līmenī.

 

Tādi materiāli kā alumīnijs jāražo tā, lai novērstu to ietekmi uz pārtikas produktiem vai padarītu tos kaitīgus. Tie nedrīkst mainīt pārtikas produktu dabu, sastāvu vai kvalitāti.

 

Pētījumi liecina, ka ēdiena gatavošana alumīnija traukos palielina alumīnija saturu pārtikā, bet tikai ļoti nelielā daudzumā. Tomēr labāk ir neizmantot alumīnija traukus kopā ar ļoti skābiem produktiem, piemēram, rabarberiem, jo tas var piešķirt tiem nepatīkamu garšu.