Produkta sertifikācija, atbildīgā persona kosmētika, Atbilstības deklarācija, CE marķējums, ES atbilstības sertifikāts, kosmētikas produkti Kosmētikas izstrādājumu paziņojumu portāls – CPNP, Regula (EK) Nr. 1223/2009 Kosmētikas produktu drošības ziņojums (CPSR) Eiropas Savienības sertifikācijas reģistrācija, pārtika kontaktmateriāli, pārtikas iepakojums
Atgriezies

Ķīmiskā migrācija no vīna iepakojuma materiāliem rada bažas par drošību un kvalitāti.

Nesen Orhūsas Universitātes veikts pētījums pievērsa uzmanību ķīmisko vielu migrācijai no materiāliem, kas nonāk saskarē ar vīnu. Žurnālā Applied Sciences publicētajā pētījumā tiek izskatīts, kā dažādi iepakojuma un uzglabāšanas materiāli var pārnest gan rūpnieciskas, gan dabiskas ķīmiskas vielas vīnā, kas var ietekmēt tā drošību un kvalitāti.

Visā ražošanas un patēriņa procesā vīns nonāk saskarē ar dažādiem materiāliem, tostarp stikla pudelēm, korķiem, plastmasas vākiem, nerūsējošā tērauda tvertnēm, ozolkoka mucām, PET pudelēm, kartona iepakojumu un alumīnija bundžām. Šie materiāli ir paredzēti, lai aizsargātu vīnu no kaitīgās ietekmes un saglabātu tā sastāvu. Tomēr ķīmisko vielu migrācija no šiem materiāliem vīnā ir atzīta par parādību, kas jāuzrauga.

Migrācijas testi galvenokārt tika veikti uz korķa korķiem un to vākiem. Citi materiāli, piemēram, PET pudeles ar alumīnija vāciņiem, kartona kastes, nerūsējošā tērauda muciņas un ozolkoka muciņas, tika pētīti attiecībā uz ķīmisko migrāciju, galvenokārt veicot tiešu vīna analīzi, nevis kontrolētus migrācijas testus.

Pārskatā ir uzsvērts, ka, lai gan stikls joprojām ir visvairāk tradicionālais iepakojuma materiāls, pateicoties savai inertībai un augstajai kvalitātei, ko patērētājs uztver kā kvalitāti, alternatīvi iepakojuma risinājumi kļūst arvien populārāki ekonomisku un ekoloģisku iemeslu dēļ. Šādas alternatīvas ir vieglas stikla pudeles, sistēmas „maiss kastē” (izmantojot kompozītmateriālu plastmasas maisiņus kartona kastēs), PET pudeles (tostarp no pārstrādātiem materiāliem), aseptiskas kartona kastes, piemēram, TetraPak®, papīra pudeles, piemēram, Frugalpac®, un alumīnija bundžas. Katram materiālam ir savas unikālas problēmas, kas saistītas ar ķīmisko vielu migrāciju.

Piemēram, korķi var izdalīt gan noderīgas polifenolas, gan nevēlamus savienojumus, kas pazīstami kā „korķa garša”, piemēram, 2,4,6-trihlorizol (THU), kas vīniem piešķir pelējuma garšu. Šīs garšas bieži rodas mikroorganismu dzīves darbības rezultātā vai apkārtējās vides piesārņotāju, piemēram, pesticīdu vai balinātāju, kas izmantoti korķa apstrādē, ietekmē.

Plastmasas vāki un PET pudeles var izdalīt ftalātus vai citus plastifikatorus. Alumīnija bundžas ir jāapklāj no iekšpuses, lai novērstu koroziju; šis pārklājums bieži satur bisfenolu A vai līdzīgas ķīmiskas vielas, kas var iekļūt skābos dzērienos, piemēram, vīnā. Kartona kastēs tiek izmantoti polietilēna un alumīnija folijas slāņi, lai nodrošinātu barjeras īpašības, bet tie var veicināt vielu migrāciju.

Eiropas normas nosaka stingrus ierobežojumus attiecībā uz ķīmisko vielu veidiem un daudzumu, kas var migrēt no materiāliem, kuri nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, uz patēriņa precēm. Pamatregula (ES) 1935/2004 nosaka, ka materiāli nedrīkst nodot savas sastāvdaļas pārtikas produktos daudzumos, kas var apdraudēt veselību vai mainīt produktu sastāvu vai garšu. Ir īpaši noteikumi attiecībā uz plastmasu (ES Nr. 10/2011), keramiku (Padomes Direktīva 84/500/EEK), pārstrādātu plastmasu (ES 2022/1616) un maksimāli pieļaujamajiem dažu metālu satura līmeņiem vīnā (ES 2023/915).

Migrācija ir atkarīga no vairākiem faktoriem: materiāla veida (sastāva, biezuma, caurlaidības), vīna īpašībām (alkohola satura, pH), saskares apstākļiem (temperatūras un ilguma), kā arī no tā, vai viela ir tīši pievienota ražošanas procesā vai ir klāt kā netīši pievienota viela (NIAS). NIAS var ietvert polimēru sadalīšanās produktus vai piemaisījumus no pārstrādātiem materiāliem.

Analītiskie pētījumi liecina, ka migrācijas testos parasti izmanto imitatorus, piemēram, etanola un ūdens maisījumus vai etiķskābes šķīdumus, lai kontrolētos apstākļos imitētu vīna īpašības. Testos bieži tiek izmantota šo imitatoru iedarbība uz korķiem vai vākiem paaugstinātā temperatūrā noteiktu laiku, pēc kura ekstrakti tiek analizēti ar GC-MS vai LC-MS metodēm.

Mērķtiecīgas analīzes koncentrējas uz konkrētiem zināmiem piesārņotājiem, izmantojot standarta paraugus; nemērķtiecīgas pieejas paredz nezināmu migrantu identificēšanu, izmantojot augstas izšķirtspējas masu spektrometriju kopā ar moderniem datu analīzes instrumentiem. Piemēram, nesenie pētījumi ir atklājuši ne tikai zināmas piedevas, bet arī iepriekš neaprakstītus oligomērus un reakciju blakusproduktus, kas veidojas uzglabāšanas laikā.