Plastmasa tiek plaši izmantota visu veidu iepakojumu ražošanā, kas tiek izmantoti pārtikas rūpniecībā

Plastmasa tiek plaši izmantota visu veidu iepakojumu ražošanā, kas tiek izmantoti pārtikas rūpniecībā un sadzīvē. Tās daudzveidīgās īpašības nodrošina universālu izmantošanu, sākot no daudzfunkcionāliem daudzkārt lietojamiem konteineriem līdz šauras specializācijas iepakojumiem, aizsargājot un pagarinot tajos uzglabāto produktu glabāšanas termiņu.
Ražotāji piedāvā arvien interesantākus risinājumus, kas atbilst mūsdienu patērētāju prasībām. Plastmasas iepakojumam jābūt viegli atveramam un ērti lietojamam. Pirmkārt, iepakojumam jābūt drošam patērētājiem un nedrīkst izraisīt negatīvas izmaiņas tajā uzglabātajos produktos.
Materiāli, kas paredzēti tiešam vai netiešam kontaktam ar pārtikas produktiem, jābūt pietiekami neitrāliem. Tie nedrīkst izdalīt vielas un ķīmiskos elementus pārtikā daudzumos, kas apdraud cilvēka veselību un izraisa nepieļaujamus izmaiņas pārtikas sastāvā vai pasliktina tās organoleptiskos rādītājus. Galvenās prasības materiāliem un iepakojumam, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem, ir noteiktas Regulas (ES) 1935/2004, 10/2011, 2023/2006.
Plastmasas sastāv no monomēriem un citām izejvielām, kas ķīmiskas reakcijas rezultātā veido augstmolekulāru struktūru (polimēru). Atkarībā no izmantoto monomēru veida, var iegūt vairāk nekā 700 plastmasu veidu, kas piemērojami praktiski jebkurā nozarē. Pārtikas rūpniecības iepakojuma ražošanā galvenokārt izmanto termoplastiskos materiālus, piemēram, polipropilēnu (PP), polietilēnu (PE), polistirolu (PS) vai polietilēntereftalātu (PET). Šie polimēri var būt neatkarīga izejviela iepakojuma ražošanai, kā arī daudzkomponentu un daudzslāņu materiālu sastāvdaļa, lai panāktu optimālu funkcionalitāti un aizsargātu pārtikas produktus, vienlaikus samazinot iepakojuma atkritumu daudzumu.
Vielām, ko izmanto plastmasas materiālu un izstrādājumu ražošanā, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem, piemēro šādus ierobežojumus:
- noteikta migrācijas robežvērtība, izteikta miligramos vielas uz kilogramu pārtikas (mg kg);
- atļautās robežvērtības atsevišķām vielām ir norādītas 1. tabulā, 1. pielikumā Regulas (ES) Nr. 10/2011 globālā migrācijas robežvērtība, izteikta miligramos no kopējā sastāvdaļu daudzuma, kas atbrīvojas uz 1 dm2 pārtikas produktu saskares virsmas;
- robežvērtība nedrīkst pārsniegt pieļaujamo vērtību 10 mg dm2. Materiāliem un izstrādājumiem, kas vēl nav nonākuši saskarē ar pārtikas produktiem, atbilstību noteiktām migrācijas robežvērtībām pārbauda, izmantojot pārtikas produktus vai pārtikas imitatorus. Atbilstību globālajām migrācijas robežvērtībām pārbauda tikai uz modelētiem šķidrumiem.
Šīs vielas iedala vairākās kategorijās atkarībā no imitētā pārtikas veida:
Atbilstību migrācijas robežvērtībām pārbauda visekstrēmākajos apstākļos no laika un temperatūras viedokļa, kas ir paredzami faktiskajā lietošanā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai pirms jauna materiāla izmantošanas saskarei ar pārtikas produktiem pārtikas ražotājs informētu iepakojuma piegādātāju gan par sava produkta fizikāli ķīmiskajām īpašībām (pH, tauku saturs, alkohola saturs utt.), gan par paredzamajiem procesa parametriem (termiskās apstrādes laiks un temperatūra, spiediens). kā arī plānoto produktu uzglabāšanas laiku iepakojumā. Plastmasas materiālu ražošanas un lietošanas laikā var veidoties reakcijas un sadalīšanās produkti. To parādīšanās nav tīša, ar netīši pievienotu vielu (NIAS). Ja galvenie reakcijas un sadalīšanās produkti, kas rodas vielas paredzētajā lietošanā, ir saistīti ar riska novērtējumu, tie jāņem vērā un jāierobežo ar vielu. Dokuments, kas apliecina, ka materiāli vai izstrādājumi, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem, atbilst iepriekš minētajām prasībām, ir rakstiska atbilstības deklarācija. Tas ļauj identificēt materiālus, uz kuriem tā attiecas.
Informācija, kas jāiekļauj deklarācijā, ir izklāstīta Regulas (ES) Nr. 10/2011 IV pielikumā. Dokuments tiek atjaunināts, ja: notiek būtiskas izmaiņas sastāvā vai ražošanas procesā, kas izraisa izmaiņas migrācijas līmenī, kļūst pieejami jauni zinātniskie dati par izmantotajām vielām vai procesiem. Plastmasas izmantošanas iespējas ir praktiski neierobežotas. Tas ir materiāls, ko izmanto visā loģistikas ķēdē: no izejvielu piegādātājiem, ražotājiem un izplatītājiem līdz galapatērētājam. Plastmasa ir vieglāka, elastīgāka un inovatīvāka, kas atvieglo risinājumu izstrādi, kas pielāgoti visdažādākajām lietošanas prasībām. Tomēr jāatceras, ka visiem materiāliem un produktiem, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem, vissvarīgākā īpašība ir drošība.