Drošības un higiēnas prasības pārtikas pārstrādes iekārtām, standarti.
Ir svarīgi, lai iekārtas būtu konstruētas tā, lai nodrošinātu vienkāršu apkopi un rūpīgu tīrīšanu. Mašīnu konstruēšana, kas īpaši paredzēta, lai samazinātu krusteniskās inficēšanās risku un nodrošinātu maksimālu apkopes efektivitāti, ir visefektīvākais veids, kā saglabāt iekārtu un mašīnu drošību.
Pārtikas rūpniecība ir stingri regulēta un prasa visaugstākos drošības un higiēnas standartus, lai garantētu ražoto produktu kvalitāti un integritāti. Tāpēc efektīvas iekārtas izveide un uzturēšana, kas paredzētas pārtikas rūpniecībai, ir ārkārtīgi svarīga pārtikas rūpniecības uzņēmumiem.
Mašīnu direktīva (2006/42/EK) nosaka prasības, lai:
· iekārtas varētu tīrīt pirms katras lietošanas reizes un tās būtu viegli izjaucamas tīrīšanai
· materiāli, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, ir piemēroti, un virsmas, kas nonāk saskarē ar pārtiku, ir gludas, ar minimālu izvirzījumu vai padziļinājumu skaitu
· tīrīšanas un dezinfekcijas ķimikālijas var pilnībā izsūknēt no mašīnas
· kukaiņi un organiskās vielas nevar uzkrāties vietās, kuras nav iespējams iztīrīt
· mašīnu smērvielas nedrīkst nonākt saskarē ar pārtikas produktiem
EN 453 Mīklas maisītāji
EN 454 Planētu maisītāji
EN 1673 Rotācijas krāsnis
EN 1674 Mīklas maisītāji
EN 1678 Dārzeņu griezēji
EN 1974 Slejeri
EN 12041 Formētāji
EN 12042 Automātiskie dalītāji
EN 12043 Starpposma raudzēšanas skapji
EN 12267 Ripzāģi
EN 12268 Lentes zāģi
EN 12331 Gaļas mašīnas
EN 12355 Ādas, ādas un membrānu noņemšanas mašīnas
EN 12463 Pildīšanasmašīnas un palīgmašīnas
EN 12505 Centrbēdzes mašīnas pārtikas eļļu un tauku apstrādei
EN 12851 Ierīces sabiedriskajai ēdināšanai mašīnām, kurām ir palīgdzinējs
EN 12852 Virtuves kombaini un blenderīši
EN 12853 Rokas blenderīši un putotāji
EN 12854 Balstveida maisītāji
EN 12855 Rotējošie kuterīši
EN 12984 Pārnēsājamas un/vai rokas mašīnas un ierīces ar mehānisku griešanas instrumentu piedziņu
EN 13208 Dārzeņu tīrītāji
EN 13288 Mašīnas trauku pacelšanai un apgāšanai
EN 13389 Maisītāji ar horizontāliem vārpstiem
EN 13390 Mašīnas pīrāgiem un tartēm
EN 13534 Mašīnas sāls injekcijai
EN 13570 Maisīšanas mašīnas
EN 13591 Iekraušanas iekārtas stacionārām daudzpakāpju krāsnīm
EN 13621 Salātu žāvētāji
EN 13732 Piena dzesētāji fermās. Konstrukcijas, ražīguma un lietošanas piemērotības prasības
EN 13732 Piena dzesētāji fermās. Ražīguma prasības
EN 13870 Mašīnas porciju sagriešanai
EN 13871 Mašīnas kubiņu sagriešanai
EN 13885 Mašīnas klipšu piestiprināšanai
EN 13886 Vārīšanas katli, kas aprīkoti ar elektrisku maisītāju un/vai mikseru
EN 13954 Maizes griešanas mašīnas
EN 14655 Bagete griešanas mašīnas
EN 14957 Trauku mazgājamās mašīnas ar konveijeru
EN 14958 Mašīnas miltu un mannas putraimu malšanai un apstrādei
EN 15166 Automātiskās mašīnas gaļas liemeņu mugurdaļu sadalīšanai
EN 15774 Mašīnas svaigu un pildītu makaronu izstrādājumu (taljatelle, kanelloni, ravioli, tortellini, orecchiette un gnocchi) apstrādei
EN 15861 Kūpinātavas
EN 16743 Automātiskas rūpnieciskas mašīnas griešanai šķēlēs