Ftalāti pārtikas iepakojumos
Ftalāti pieder pie ķīmisko vielu grupas, ko sauc par „ftālskābes diēfīriem”. Tie sastopami daudzos sadzīves priekšmetos un dažos pārtikas produktu iepakojumos. Īpaši bieži tie sastopami iepakojumos, kas satur polivinilhlorīdu (PVC).
Ftalāti ilgstoši sadalās vidē, tāpēc dažkārt nelielos daudzumos tie ir sastopami dažos pārtikas produktos.
Pētījumi liecina, ka ftalāti var kaitēt dzīvnieku aknām. To daudzums, kas uzņemts ar pārtiku, netiek uzskatīts par bīstamu cilvēkiem.
Bija bažas, ka ftalāti var būt kaitīgi cilvēkiem, jo tie ir „endokrīnās sistēmas disruptori”. Tās ir vielas, kas var mijiedarboties ar cilvēka hormonālo sistēmu.
Pārtikas standartu aģentūra (FSA) ir informēta par sabiedrības bažām par ftalātu ietekmi. Tā pasūta pētījumus par ķīmisko drošību un pārskatus par vielām, kas saskaras ar pārtikas produktiem un var būt kaitīgas cilvēka veselībai.
Eiropas Pārtikas nekaitīguma aģentūra (EFSA) nosaka ierobežojumus ftalātu drošai lietošanai materiālos, kas saskaras ar pārtikas produktiem.
EFSA izskata visus zinātniskos datus, lai noteiktu „pieļaujamo dienas devu” (TDI). Tas ir ftalātu daudzums pārtikā vai dzeramajā ūdenī, ko cilvēki var droši patērēt bez kaitējuma.
Eiropas Komisija ir noteikusi juridisku ierobežojumu ftalātu daudzumam, kas var migrēt pārtikas produktos.