Produkta sertifikācija, atbildīgā persona kosmētika, Atbilstības deklarācija, CE marķējums, ES atbilstības sertifikāts, kosmētikas produkti Kosmētikas izstrādājumu paziņojumu portāls – CPNP, Regula (EK) Nr. 1223/2009 Kosmētikas produktu drošības ziņojums (CPSR) Eiropas Savienības sertifikācijas reģistrācija, pārtika kontaktmateriāli, pārtikas iepakojums

Nanotehnoloģiju iepakojums

Nanotehnoloģijas pielietojums pārtikas rūpniecībā ietver viedus un aktīvus pārtikas iepakojumus, nanopiedevas, nanokapsulas, nanoemulsijas un dispersijas, ūdens attīrīšanu un nanofiltrāciju.

Nanotehnoloģijas cita starpā ļauj pagarināt pārtikas produktu derīguma termiņu, uzlabot produktu kvalitāti un informēt patērētājus par produktu kvalitāti. Nanotehnoloģijas paver jaunas pielietošanas iespējas, piemēram, pārtikas produktu iepakojumā (aktīvs pārtikas produktu iepakojums, viedie iepakojumi, pretmikrobu iepakojuma materiāli, nanokompozītu plēves un lamināti). Iespējamie pielietojumi ietver arī nanomēroga piedevas, nanokapsulēšanas metodes, nanoemulsijas un dispersijas, kā arī nanofiltrāciju pārtikas rūpniecībā.

 

Nanodaļiņu un materiālu izmantošana iepakojumā ir ļoti daudzsološa pārtikas rūpniecībai. Tajā pašā laikā pētnieki un iestādes apsver šīs tehnoloģijas iespējamos drošības riskus.

 

pārtikas iepakojums daudzslāņu plastmasa pārtikas saskares materiāli Eiropas Savienības Regula 10/2011 migrācijas testēšana pārtikas iepakojums pārtikas pārstrādes riski eksports

 

Nanodaļiņām piemīt jaunas īpašības, kas saistītas ar to mazo izmēru, fizikāli ķīmiskajām īpašībām, ķīmisko struktūru un virsmas daļu strukturālo aktivitāti. Šīs īpašības tiek izmantotas nanotehnoloģiju lietojumos, bet vienlaikus šīs pašas īpašības var radīt risku veselībai.

Nanodaļiņas dabiski sastopamas pārtikā. Diskusijās par nanotehnoloģiju izmantošanas nekaitīgumu pārtikā galvenā uzmanība būtu jāpievērš potenciālajiem riskiem, kas saistīti ar inženierijas ceļā iegūtām nanodaļiņām un materiāliem.

 

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir publicējusi atzinumu par inženierijas ceļā iegūtu nanomateriālu nekaitīgumu un riska novērtējumu. Atzinumā norādīts, ka ir nepieciešams veikt vairāk pētījumu par nanotehnoloģiju pielietošanas drošumu pārtikā. Pētnieciskā informācija ir ļoti nepieciešama, jo dažādi nanomateriālu veidi strauji attīstās, un nav iespējams vispārināt nanodaļiņu kaitīgās īpašības.