Pārbaudīt iepakojuma atbilstību prasībām.
Dažos gadījumos iepakojuma piegādātājs nevar pierādīt, ka ir veikti atbilstoši testi, un pārtikas ražotājs nevar saņemt uzticamu dokumentāciju.
Pārtikas ražotājam ir jānosaka, kā pierādīt piemērotību, un tam ir divas iespējas:
• Neizmantot materiālus, par kuriem nav dokumentācijas
• Veikt savu testu (pārbaudīt ticamību)
Termins „ticamības pārbaude” nav minēts ES tiesību aktos par materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, tomēr Regulas 10/2011 18. panta 6. punktā ir skaidri sniegts šāds ieteikums: „Īpaša migrācijas testa rezultāti, kas iegūti pārtikas produktos, ir jāuzskata par svarīgākiem nekā rezultāti, kas iegūti pārtikas produktu imitatorā. Īpašā migrācijas testa rezultāti, kas iegūti pārtikas produktu imitatorā, ir jāuzskata par svarīgākiem nekā rezultāti, kas iegūti, izmantojot skrīninga metodes”.
Pašu testu veikšana var nozīmēt pilnīgu ekstrakciju no galaproduktiem/galīgajiem pārtikas produktu iepakojumiem, lai identificētu vielas, kas rada bažas. Pēc tam identificētās (neidentificētās) vielas var pārbaudīt atkārtoti, izmantojot migrācijas pētījumus, vai analizēt reālos produktos, kas uzglabāti līdz derīguma termiņa beigām.
Tā kā dažos gadījumos nav iespējams veikt testēšanu derīguma termiņa beigās, piemēram, produktos, kas ir izturīgi pret vides ietekmi, var izmantot paātrinātu testēšanu (piemēram, 10 dienas 60 °C temperatūrā ilgstošai uzglabāšanai).
Ja interesējošo pārtikas produktu nevar testēt paātrinātā režīmā (piemēram, šokolāde), var izmantot citus tā sauktos modelētos pārtikas produktus (bērnu piena pulveris vai tamlīdzīgi).
Pārbaudes veids var tikt noteikts individuāli un izmantots produktiem ar augstu risku, kas aprakstīti riska novērtējumā. Šīs pārbaudes ir veids, kā aizpildīt trūkumus, ja nav pietiekamas informācijas vai ir nepieciešams augstāks drošības līmenis. Dati par reāliem pārtikas produktiem ir svarīgāki par jebkādiem imitācijas testiem, un tā kā diezgan bieži tiek veikti testi uz pesticīdiem un citiem piesārņotājiem, var būt lietderīgi iekļaut šādus testus HACCP plānā attiecībā uz iepakojuma materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem.
Pārbaudes, kas veiktas ar pašu spēkiem, palielina ražošanas izmaksas.