Materiāli, kas paredzēti pārtikas iepakošanai.
Jebkurš materiāls, kas paredzēts saskarei ar pārtikas produktiem, kas jau ir saskare ar pārtiku vai par kuru ir pamatots iemesls uzskatīt, ka tas var nonākt saskare ar pārtikas produktiem, tiek uzskatīts par materiālu, kas nonāk saskare ar pārtikas produktiem (FCM). Tas ietver iepakojumu, galda piederumus, traukus, taru, pārstrādes iekārtas, griešanas dēļus utt. Materiāli un izstrādājumi, kas nonāk saskarē ar ūdeni, kas paredzēts cilvēku patēriņam, no brīža, kad tas nonāk pārtikas uzņēmuma telpās, arī uzskatāmi par materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem.
Ir plašs FCM veidu klāsts. Turpmākajā sarakstā ir sniegti piemēri visizplatītākajiem FCM veidiem:
1. Aktīvie un viedie materiāli (AIM) un izstrādājumi. Šie izstrādājumi ir paredzēti, lai pagarinātu derīguma termiņu, uzturētu vai uzlabotu iepakotās pārtikas stāvokli vai kontrolētu tās stāvokli.
2. Līmes ir plaši izmantojamas materiālos, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, sākot no uzlīmju līmēšanas līdz plastmasas slāņu salīmēšanai, lai izveidotu daudzslāņu materiālus.
3. Keramika.
4. Korķis.
5. Stikls.
6. Jonu apmaiņas sveķi.
7. Metāls un sakausējumi.
8. Papīrs un kartons.
Pārtikas rūpniecības uzņēmumiem jānodrošina, ka papildus iepakojumam, kas izgatavots no papīra, kartona, visi pārējie papīra izstrādājumi, kas var nonākt saskarē ar pārtikas produktiem pārtikas ražošanas procesā, piemēram, papīra dvieļi, ko izmanto pārtikas produktu žāvēšanai vai uz kuriem produktus novieto ražošanas procesā, arī atbilst likumdošanas prasībām par materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, tostarp jebkādu krāsvielu sastāvu utt.
9. Plastmasas
10. Poligrāfijas krāsas un krāsvielas
11. Regenerēta celuloze
12. Kaučuki
13. Silikoni
14. Tekstilmateriāli
15. Lakas un pārklājumi
16. Vaskas
17. Koks
Visi materiāli, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, ir pakļauti diviem Eiropas tiesību aktiem:
• Regula (EK) 1935/2004 par materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem, pazīstama arī kā Pamatregula vai FCM Regula
• Regula (ES) 2023/2006 par labu ražošanas praksi materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku, pazīstama arī kā GMP regula
Regula (ES) 10/2011 par pārtikas produktu iepakojumu, kas satur plastmasu.
Tāpēc jebkurš materiāls, kas tiek uzskatīts par FCM, ir jāatbilst šiem tiesību aktiem.
Šo Regulu (ES) Nr. 1935/2004 pamatā esošais princips ir, ka jebkurš materiāls vai izstrādājums, kas paredzēts saskarei ar pārtikas produktiem, ir jābūt pietiekami inerta, lai izslēgtu vielu nokļūšanu pārtikā pietiekami lielos daudzumos un apdraudētu cilvēka veselību vai izraisītu nepieņemamas izmaiņas pārtikas sastāvā vai organoleptisko īpašību pasliktināšanos, t. i., pārtikas bojāšanos. Regula 1935/2004 prasa, lai FCM tiktu ražoti, ievērojot labu ražošanas praksi. Tajā arī noteiktas marķēšanas un izsekojamības prasības FCM.
Regula 2023/2006 nosaka labas ražošanas prakses (GMP) noteikumus, kas attiecas uz visām materiālu un izstrādājumu grupām, kas paredzētas saskarei ar pārtikas produktiem. FCM saraksts, uz kuru attiecas šis regulas, ietver FCM, kas uzskaitīti Regulas (EK) Nr. 1935/2004 I pielikumā, un šo FCM kombinācijas vai pārstrādātus materiālus, kas tajos izmantoti.
Šis regulas piemēro visām nozarēm un visiem materiālu un izstrādājumu ražošanas, apstrādes un izplatīšanas posmiem, izņemot izejvielu ražošanu.
Pamatregula ļauj pieņemt konkrētus pasākumus attiecībā uz iepriekš minētajām FCM grupām, un līdz šim šādi konkrēti pasākumi ir pieņemti attiecībā uz četriem dažādiem materiālu veidiem, proti
• plastmasas un pārstrādātas plastmasas
• Aktīvi un viedi materiāli, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem
• Regenerēta celuloze
• Keramika
Īpaši pasākumi ir pieņemti arī attiecībā uz FCM, kas satur noteiktas epoksīda vielas, gumijas vai elastomēru zīdaiņu pupiņām un cumulīšiem.
Ja konkrētiem FCM nav pieņemti konkrēti noteikumi, var būt pieejama cita dokumentācija, kas var kalpot par vadlīnijām, piemēram:
• Vadlīnijas vai citi īpaši tiesību akti, ko izstrādājušas pārtikas nekaitīguma aģentūras dalībvalstīs vai EEZ valstīs, Eiropas Komisija vai Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde
• Eiropas Padomes politiskās deklarācijas
• Nozares izdotie vadlīniju dokumenti
• Eiropas un starptautiskie standarti (EN, ISO)
Vadlīniju dokumenti var būt pieejami arī FCM, uz kuriem jau attiecas konkrēts regulējums, lai palīdzētu labāk izprast tā īstenošanu.
Uzņēmums, kas laišana produktu tirgū, ir atbildīgs par šī produkta drošību un atbilstību.
Tāpēc, pirms laist produktu tirgū, uzņēmumam ir jāapkopo pietiekama informācija un dokumentācija un jāspēj pierādīt, ka tā produkts ir drošs un atbilst visām piemērojamām prasībām.
Pārtikas uzņēmumi ir atbildīgi par to, lai to FCM, jo īpaši pārtikas iepakojums, būtu:
• skaidri marķēts un piegādāts kā FCM
• izsekojami līdz to piegādātājam
• lietojami saskaņā ar ražotāja norādījumiem
• lietojami saskaņā ar likumdošanu
• lietojami droši, lai garantētu, ka pārtika nav piesārņota
Eiropas Kopienas valstīs saskaņā ar Eiropas standartiem, regulām, lēmumiem un direktīvām pastāv noteikti ierobežojumi attiecībā uz noteiktu materiālu, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, lietošanu. Šie ierobežojumi ir ieviesti vienīgi no galaprodukta lietošanas drošības viedokļa. Papildus ierobežojumiem attiecībā uz lietošanu Eiropas Savienībā pastāv stingri aizliegumi attiecībā uz noteiktiem sastāvdaļām un izejvielām.
Šie ierobežojumi uzliek ražotājiem atbildību ne tikai par cilvēku veselības drošību, bet arī par gala produkta drošību.
Eiropas Savienībā aizliegumi un ierobežojumi attiecībā uz dažādu ķīmisko vielu un materiālu lietošanu nedaudz atšķiras no NVS normām, ES šie ierobežojumi ir skaidri noteikti likumā un nav divējādi interpretējami.