Regula (EK) 2023/2006 par labu ražošanas praksi (GMP) materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku.
Regula 1935/2004, kas attiecas uz visiem materiāliem, kuri nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, uzliek pienākumu kontaktmateriālu ražotājiem ražot tos saskaņā ar labu ražošanas praksi. Lai nodrošinātu atbilstošu ražošanas praksi un pārtikas materiālu drošību, šīs jomas uzņēmējiem ir jāizstrādā dokumentēta kvalitātes vadības sistēma saskaņā ar Regulu (EK) 2023/2006, kas ietver gan kvalitātes nodrošināšanas metodes, gan kvalitātes kontroles metodes. Kvalitātes vadības sistēmai jāietver gan kvalitātes nodrošināšanas procedūras, gan kvalitātes kontroles procedūras.
Regulā nav noteiktas citas prasības attiecībā uz kvalitātes vadības sistēmas saturu, izņemot noteikumus par papildu prasībām sistēmai, kas saistītas ar drukas krāsu izmantošanu un pārstrādāta plastmasa pārstrādes procesu, kas minēti regulas pielikumā.
Saskaņā ar ieteikumiem kvalitātes vadības sistēmai jāaptver vismaz šādas jomas:
• Kvalitātes sistēmas vispārējās īpašības, piemēram, dokumentācijas organizācija, sagatavošanās atsauksmēm, personāla kompetences nodrošināšana utt.
• Ar pārtikas produktiem saskarē esošo materiālu sastāva pārvaldība (piemēram, receptes vai tekstūras pārvaldība, sastāvdaļu drošība un attiecīgās prasības un dokumenti)
• Kontaktmateriālu ražošanas procesa apraksts, risku novērtējums, procesa kontrole un potenciālie uzraudzības punkti un to uzskaite, tipogrāfijas krāsu atdalīšanās novēršana, kā arī prasības papildu informācijai par pārstrādātu plastmasu (GMP regula, I pielikums)
• Pārbaudes par atbilstību normatīvajām prasībām materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, modelēšanas aprēķini
• Materiālu, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, marķējums (patēriņa preces)
• Dokumenti, kas apliecina ar pārtikas produktiem saskarē esošo materiālu atbilstību normatīvajām prasībām (paraugdokumenti, dokumentu iesniegšanas un atjaunošanas principi).
• Procedūras un dokumentācija, kas saistīta ar ar pārtikas produktiem saskarē esošo materiālu izsekojamības pārvaldību.
Kvalitātes vadības sistēma var tikt izstrādāta arī, pamatojoties uz standartiem, kurus izmanto kontaktmateriālu operatori:
• Standarts EN 15593: Iepakojums. Higiēnas kontrole iepakojuma ražošanā. Prasības.
• EN ISO 22000: Pārtikas rūpniecības vadības sistēmas. Prasības visām pārtikas rūpniecības piegādes ķēdes organizācijām.
• BRC/IOP Globālais standarts iepakojumam un iepakojuma materiāliem
Tomēr iestādes neuzstāj, ka kvalitātes vadības sistēmai jābūt balstītai uz standartiem, un tā arī nav jācertificē. Dažādās nozarēs ir arī savi GMP pamatprincipi, kurus var izmantot, izveidojot kvalitātes vadības sistēmu.