Pārtikas iepakojuma materiāli un trauki.
Ar pārtikas produktiem saskaras visi materiāli un izstrādājumi, kas paredzēti tiešam vai netiešam saskarsmē ar pārtikas produktiem. Tie ietver pārtikas produktu iepakojuma materiālus, vienreizlietojamos šķīvjus un krūzes, virtuves piederumus, kafijas automātus un elektriskos ūdens sildītājus, kā arī pārtikas rūpniecības tehnoloģisko aprīkojumu.
Jebkuri materiāli un izstrādājumi, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem, nedrīkst nodot pārtikai vielas tādā daudzumā, kas ir pietiekami liels, lai
a) apdraudētu cilvēka veselību vai
b) izraisītu nepieļaujamu pārtikas produkta sastāva izmaiņu vai
c) izraisītu tā organoleptisko īpašību pasliktināšanos.
Pat mājās virtuvē jāpievērš uzmanība traukiem un gatavošanas veidiem, ko izmantojat.
Alumīnija katli un tvaika sulu spiedes
Ogu sezonā ogas konservē, pārvēršot tās sulā vai ievārījumā. Bet ogu gatavošanā nedrīkst izmantot alumīnija katlus. Uzņēmums Evira iesaka neizmantot alumīnija katlus un vecas tvaika sulu spiedes skābu produktu, piemēram, ogu desertu un ogu želejas, kā arī putru vai ievārījumu, kas satur ogas, pagatavošanai. Tas ir saistīts ar to, ka skāba šķidruma, gan karsta, gan aukstā, izraisa alumīnija izšķīšanu pārtikā. Nerūsējošais tērauds ir drošs materiāls traukiem, ko izmanto skābu produktu pagatavošanai.
Alumīnija folija, ko izmanto pārtikas produktu aizsardzībai
Alumīnijs var nokļūt pārtikas produktos no alumīnija folijas, ja tā tiek izmantota pārtikas produktu aizsardzībai metāla traukā. Šādā gadījumā starp foliju un trauku veidojas elektriska saikne, kā rezultātā alumīnijs izšķīst uz pārtikas virsmas korozijas dēļ. Tad folijā parādās caurumiņi. Šāds nevēlams efekts nerodas, ja, piemēram, sviestmaizes vai keramikas trauku ietin folijā. Neļaujiet alumīnija traukiem vai folijai nonākt saskarē ar skābiem vai sāļiem produktiem. Alumīnija folijas iepakojumiem pievienotas noderīgas instrukcijas, kas jāizlasa pirms lietošanas.
Metāla bundžas kā formas un citi inovatīvi ēdiena gatavošanas paņēmieni.
Metāla bundžas nedrīkst izmantot kādā neparastā veidā. Mājas pavāriem tiek piedāvātas neskaitāmas inovatīvas ēdienu gatavošanas metodes, piemēram, jauni metāla bundžu izmantošanas veidi. Tā kā bundžu uzraksti vai apdare var piesārņot pārtikas produktus, un šie piesārņojumi var būt bīstami veselībai, tas var būt bīstami. Lai izvairītos no piesārņojošo vielu nokļūšanas organismā, jums vajadzētu izvairīties no neparastām ēdienu gatavošanas metodēm.
Vecs trauku
Jānovērtē veco trauku stāvoklis. Drošāk ir nelietot vecas, sasistas keramikas krūzes vai nolietotus, plaisājošus un skaldītus traukus. Ja runa ir par jauniem izstrādājumiem, jums jāpārbauda, vai tie vispār ir piemēroti lietošanai pārtikā. Svins var izšķīst suvenīru keramikas krūzēs un īpaši krūzēs. Tāpēc šos priekšmetus vajadzētu glabāt tikai kā dekorācijas.